Δηλώσεις από την περιοδεία της Υπ. κας Μενδώνη στις Φθιώτιδες Θήβες και τη Ν. ΑγχίαλοΞεκίνησε η περιοδεία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη στα μνημεία της περιοχής μας, στη Νέα Αγχίαλο και στις Φθιώτιδες Θήβες. Παραθέτουμε κείμενα και βίντεο δηλώσεων και θα ακολουθήσουν ρεπορτάζ από τη συνέχεια της περιοδείας της.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού: Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις.  Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδότησε με 150.000 ευρώ τις μελέτες και αμέσως όταν ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού η κα Λίνα Μενδώνη, που προς τιμήν της βρίσκεται σήμερα εδώ με όλο το επιτελείο και κάνει οδοιπορικό στα έργα πολιτισμού για να δώσει λύσεις σε κάποια προβλήματα που βρίσκονται στη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών. Και στα 32 μνημεία της Θεσσαλίας εργάζεται κόσμος… Εμείς χρηματοδοτούμε, εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και το Υπουργείο αναστηλώνει και συντηρεί. Δημιουργούμε νέους επισκέψιμους χώρους πολιτισμού… Το έργο αυτό έχει εξασφαλισμένους πόρους 2.000.000 ευρώ και υπάρχει συνεργασία και επιτάχυνση, έκρηξη αν θέλετε αξιοποίησης πολιτισμού στη Θεσσαλία παντού. Στις Σποράδες γίνεται κάτι για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα. Θέλουμε να αποδώσουμε αυτά τα έργα στην κοινωνία γιατί έτσι τα διαφυλάσσουμε και δημιουργούμε την προστιθέμενη αξία του πολιτισμού… Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Ευχαριστώ τη Λίνα Μενδώνη και το επιτελείο της, αλλά και την κυβέρνηση για το έμπρακτο ενδιαφέρον της … Δίνει λύσεις άμεσες για να προχωρήσουν τα έργα. Αυτή είναι η δημιουργική ανατροπή που έχει γίνει στον πολιτισμό τα τελευταία χρόνια.

Δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη: Το έργο εντάχθηκε το Δεκέμβριο του 2019 και ετέθη ορίζοντας περάτωσής του ο Σεπτέμβριος του 2023. Πρέπει να πω ότι στα έργα που εκτελούνται επί μνημείων και εντός αρχαιολογικών χώρων. Τις περισσότερες φορές τα ίδια τα μνημεία καθορίζουν τον χρόνο παρέμβασής τους. Είναι από τις βασικές αρχές εκτέλεσης αρχαιολογικών χώρων. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαστε απολύτως συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα και αν μπορούμε και νωρίτερα. Προτιμώ να περιοδεύουμε εμείς από την Αθήνα, με τα στελέχη τον κεντρικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια, να είμαστε κοντά στις υπηρεσίες μας, στις εφορείες αρχαιοτήτων, προκειμένου να υπάρχει ένας συντονισμός επί του έργου και να δίνουμε λύσεις και οδηγίες. Πρέπει να έχει τελειώσει μια προδιαδικασία εγκρίσεων το επόμενο δεκαήμερο από την κεντρική υπηρεσία. Εντός του Οκτωβρίου του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ώστε να τύχουν της έγκρισης του γνωμοδοτικού συμβουλίου και αμέσως μετά, πριν το τέλος Δεκεμβρίου του 2021 να ξεκινήσουν οι εργασίες. Αυτό επιτρέπει να απορροφηθεί το οποιοδήποτε απρόοπτο μπορεί να προκύψει… Γι΄ αυτό προβλέπεται να διορθώνουμε με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας. Επισκέψιμο με την έννοια του πλήθους δεν θα είναι, θα μπορεί να δεχθεί ομάδες επισκεπτών με συγκεκριμένη ροή.

Η επίσκεψη της κας Μενδώνη είναι τιμή για την περιοχή, αλλά δείχνει και το ουσιαστικό ενδιαφέρον της και προφανώς και την ολοκλήρωση όλων θεμάτων που για χρόνια εκκρεμούσαν σχολίασε η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή και συνέχισε ότι οι λύσεις που θα δοθούν είναι οι ταχύτερες και οι καλύτερες δυνατές.

Η κα Μενδώνη έχει δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την πρόοδο των έργων που αφορούν τα μνημεία στη Μαγνησία, όπως και η κυβέρνηση… Η Υπουργός βάζει η ίδια πλάτη ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για να έχουμε ένα καλό και γρήγορο αποτέλεσμα αξιοποίησης, σχολίασε ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Όλα τα μεγάλα αρχαιολογικά θέματα του νομού μας προχωρούν, όπως ήδη γνωρίζετε για τα 4.000.000 ευρώ που επενδύονται για πολιτιστικά έργα στη Σκιάθο. Το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών που φτάνει μέχρι την κλασσική αρχαιότητα, αλλά κυρίως την ελληνιστική περίοδο και ρωμαϊκή περίοδο είναι ένα έργο πολιτισμού, παιδείας, ιστορίας…  θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής όπως την επιθυμούμε, δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Αθανάσιος Λιούπης.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.