Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσειςΟι καταστηματάρχες έριξαν τις τιμές περιμένοντας στήριξη κι ανταπόκριση των κατοίκων της επαρχίας Αλμυρού στην τοπική αγορά

Μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις στα μαγαζιά με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Έτσι, από την Δευτέρα 5 Ιουλίου, οι πελάτες βλέπουν στις διάφορες βιτρίνες αναρτημένα τα ποσοστά μείωσης των τιμών.

Οι πρώτες μέρες της περιόδου των εκπτώσεων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τέλος Αυγούστου, κινήθηκε στον Αλμυρό με διερευνητικές κινήσεις από πλευράς του καταναλωτικού κοινού. «Ο κόσμος βγήκε στα μαγαζιά, ενημερώθηκε για τις τιμές και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει την τοπική αγορά. Υπάρχει αρκετό εμπόρευμα, οι τιμές είναι εξαιρετικές και καλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της επαρχίας Αλμυρού να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οπότε όλα τα μέλη του συλλόγου μας περιμένουν άφοβα να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες» ανέφερε στο «Λαό» ο Παναγιώτης Μπούντης, πρόεδρος της Ένωσης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού.
Βάσει νόμου, προαιρετικά μπορεί κάποιος καταστηματάρχης να ανοίξει αυτή την Κυριακή, με τον κ. Μπούντη να επισημαίνει ότι ο τοπικός εμπορικός σύλλογος δεν υποστηρίζει το άνοιγμα αυτό παρά μόνο συγκεκριμένες Κυριακές την περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Ακόμη πρόσθεσε ότι «το λιανεμπόριο ζητάει ρευστότητα για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας καθώς έχει μείνει εκτός χρηματοδότησης σε αντίθεση με άλλους κλάδους και παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, έληξαν όλες οι αναστολές πληρωμών που ίσχυαν το προηγούμενα διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται συμπληρωματικά, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.