Ερώτηση Λιούπη στον Υπουργό Υγείας, ζητά δωρεάν rapid test σε εργαζόμενους εστίασης και τουρισμούΤη διενέργεια δωρεάν εργαστηριακών ελέγχων rapid test στους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό στα νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά και στους τουριστικούς Δήμους του Πηλίου- Ν. Πήλιο και Ζαγοράς- Μουρεσίου- από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης.

Ο Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή του την ανάγκη διενέργειας δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ μία φορά την εβδομάδα στις εν λόγω περιοχές, όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να διευκολυνθούν εργαζόμενοι αλλά και επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Αναλυτικά η Ερώτηση
Με βάση τις τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό υποχρεούνται να πραγματοποιούν δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, τα αποτελέσματα των οποίων δηλώνουν στην πλατφόρμα της Εργάνης ως εξής:

1) Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας.
2) Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας. Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr.
Επειδή ο αριθμός των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, ειδικά σε τουριστικές περιοχές του Ν. Μαγνησίας, όπως του Πηλίου και των νησιών των Σποράδων. Επειδή η πραγματοποίηση των εργαστηριακών rapid test επιβαρύνει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες μάλιστα λόγω της πανδημίας έχουν πληγεί οικονομικά.
Επειδή στις περιοχές αυτές δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση δωρεάν rapid test μέσω κλιμακίων του ΕΟΔΥ, όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ: Εάν προτίθεστε να λάβετε μέτρα για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού με την πρόβλεψη πραγματοποίησης δωρεάν εργαστηριακών rapid test των ανεμβολίαστων εργαζομένων τους, μέσω κλιμακίου του ΕΟΔΥ, μία φορά την εβδομάδα σε κάθε νησί των Σποράδων και στην έδρα των δύο Δήμων του Πηλίου.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.