Αξιόμαχοι οι Φτελιανοί έδωσαν ολονύχτια μάχη στη Γαλατσώνα

Σήμερα γυρίζουν μετά από μια νύχτα που θα τη θυμούνται σε ολόκληρη τη ζωή τους οι Φτελιανοί, αλλά και οι κάτοικοι της Γαλατσώνας που έμειναν στο χωριό τους να σώσουν το βιό τους.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Κώστα Μπουκοβάλα, πρόεδρο του Πτελεού, ο οποίος μας διηγήθηκε όσα εκτυλίχθηκαν χθες, αλλά και τα ξημερώματα της Δευτέρας.

“Την Κυριακή λάβαμε μετά από εντολές τις θέσεις μας, δηλαδή να αναλάβουμε την προστασία του χωριού Γαλατσώνα, ως εθελοντές και αν χρειαζόταν θα μας ενίσχυαν δυνάμεις. Μέχρι και το μεσημέρι δεν χρειάστηκε να έρθουμε αντιμέτωποι με τις φλόγες. Λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής, ξεπρόβαλαν από τον ορεινό όγκο τα πρώτα “καντηλάκια”… οπότε και άρχισε ο αγώνας, μέχρι που κάποια στιγμή βρεθήκαμε περικυκλωμένοι. Η φωτιά μας έκλεισε χωρίς να το καταλάβουμε. Ενισχυθήκαμε από 4 πυροσβεστικά οχήματα και δώσαμε μια 12ωρη αδιάκοπη μάχη. Το χωριό σώθηκε. Επιστρέφουμε με την ικανοποίηση ότι μπορέσαμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, αλλά και με την αγωνία για την εξέλιξη της φωτιάς. Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στα υπόλοιπα μέτωπα, ούτε και αν θα αλλάξουν οι συνθήκες για όσα είδαμε και συμβάλαμε… Ο αγώνας είναι πολυμέτωπος και συνεχίζουν πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές.”

“Επιστρέφουμε παρουτοκαπνισμένοι μεν, ευτυχείς όμως που μπορέσαμε να βοηθήσουμε” δήλωσε ο αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Καλλές.

Τα dikaiologitika.gr σήμερα αναφέρουν για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι εθελοντές του Πτελεού: Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια. Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Η ομάδα εθελοντών που σχηματίστηκε εκεί είναι: Από τον Αλμυρό, η Χρυσούλα Δανιηλίδου, από τον Πτελεό οι Μάριος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Αλαμανιώτης, Δημήτρης Ρούτσιας, Κώστας Ζούπης, Λεωνίδας Βελκάι, Βασίλης Γκουβελάς, Κώστας Μπουκοβάλας, Χρήστος Καλλές, Δημήτρης Μέλιος και, από τη Θεσσαλονίκη Γιάννης Δεληγιώργης, Πέτρος Δανιηλίδης.

Ακολουθεί το πρώτο ρεπορτάζ:

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.