Χάιδω Καραπτσιά και Σπύρος Καραλής μίλησαν στην εκπομπή «Λαός Online» για τον στίβο του ΑλμυρούΣτη διαδικτυακή εκπομπή μας «ΛαόςOnline» που μεταδόθηκε την Τρίτη 31 Αυγούστου μιλήσαμε για τον κλασικό αθλητισμό, ένα μεγάλο κομμάτι στην αθλητική ιστορία του Αλμυρού. Καλεσμένοι στο στούντιο η παλιά πρωταθλήτρια, γυμνάστρια και προπονήτρια τα τελευταία 15 χρόνια στον ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά και ο 18χρονος πρωταθλητής Ελλάδος, άλτης Σπύρος Καραλής από το Αϊδίνι.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για τον στίβο, τα οφέλη του αθλητισμού στα παιδιά και τις συνθήκες που επικρατούν στο στάδιο του Αλμυρού όπου έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις στις υποδομές.
Η κα Χάιδω Καραπτσιά αρχικά έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή αναφέροντας ότι ο ΓΣΑ το 1999 αναδείχθηκε πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα υπό την τεχνική καθοδήγηση του κ. Θωμά Αποστολάκη στην κατηγορία Παγκορασίδων-Παμπαίδων Α και το 2009 πρώτος στην πανελλήνια γενική κατάταξη με περισσότερα από 70 μετάλλια κι αθλητές στην εθνική και συνέχισε λέγοντας ότι περίπου 100 παιδιά ανήκουν τώρα στο τμήμα.
Σε ερώτησή μας εάν ο στίβος του ΓΣΑ έχει τη θέση που του αρμόζει στην πόλη του Αλμυρού, επισήμανε τα προβλήματα στο στάδιο: «Όχι, δεν έχει τη θέση που του αρμόζει. Είναι ένα μεγάλο παράπονο που έχουμε, χρόνια τώρα ζητάμε τη στήριξη αλλά δυστυχώς καμία Δημοτική Αρχή δεν έχει ασχοληθεί εκ βαθέων. Μεγαλύτερο παράπονό μας είναι το ταρτάν, ένα έργο που από το 2000 έχει ανατεθεί να γίνει, είμαστε στο 2021 και δεν έχει γίνει ακόμη. Το στάδιο είναι ένα στολίδι για τον Αλμυρό, υποδομές υπάρχουν, απλά πρέπει να ασχοληθούν οι αρμόδιοι περισσότερο με τις εγκαταστάσεις, να γίνουν κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν την πόλη μας και τις γύρω περιοχές και θα δώσουν άλλη πνοή.
Είναι μεγάλο πλεονέκτημα ότι υπάρχει κλειστή αίθουσα στο χώρο κάτω από την κερκίδα, λίγα στάδια την έχουν, χρειάζεται όμως συντήρηση. Στο κομμάτι που δεν υπάρχει το στέγαστρο της εξέδρας, σε κάθε βροχή μπαίνει νερό και δεν είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να προπονούνται τα παιδιά. Υπάρχουν αθλητές που φεύγουν ή αναγκαζόμαστε να βγαίνουμε εκτός πόλης για μια ολοκληρωμένη προπόνηση. Πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο εάν θέλουμε να βγάλουμε αθλητές και να αναδείξουμε τον τόπο μας. Ο Αλμυρός έχει να αναδείξει το Κουρί, τα Ζερέλια και τον αθλητισμό σε όλα τα αθλήματα μέσω του οποίου ακούγεται στο πανελλήνιο.
Δυστυχώς με την κατάσταση στο στάδιο, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν εδώ αγώνες όπως παλιότερα».
Σχετικά με το πότε τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν τον στίβο και ποια τα οφέλη του, η γυμνάστρια του ΓΣΑ σχολίασε: «Από 4-5 ετών είναι μια καλή ηλικία ώστε τα παιδιά να μπουν σιγά σιγά στον κλασικό αθλητισμό, αρχικά σε παιγνιώδη μορφή και μεγαλώνοντας πιο ενεργά, να διαλέξουν το αγώνισμα που τους ταιριάζει. Πρώτα ο γονείς θα πρέπει να καθοδηγήσουν τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό κι ας μην είναι αθλητικοί τύποι. Να στείλουν τα παιδιά σε καλά χέρια γιατί διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους.
Με τον αθλητισμό προάγεται η διασκέδαση, η βελτίωση των δεξιοτήτων και εκμάθηση νέων πραγμάτων, κοινωνικοποιείται κάθε παιδί, δημιουργεί νέες φιλίες, βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση, νιώθει τη χαρά του συναγωνισμού, την επιθυμία να αποτελεί μέλος μιας ομάδας και να ακολουθήσει έναν πιο υψηλό αθλητισμό. Επίσης, ο στίβος προσφέρει σωματικά, ψυχολογικά, πνευματικά, δίνει αυτοπεποίθηση και καλλιεργεί την προσωπικότητα, μαθαίνουν οι αθλητές να σέβονται αξίες, να υπακούουν σε κανόνες και να καλλιεργούν την ευγενή άμιλλα. Είναι η βάση όλων των αθλημάτων, μια προετοιμασία σε οποιοδήποτε άθλημα βασίζεται πάνω στον στίβο, γι’ αυτό σε προηγμένες αθλητικές χώρες το παιδί αρχίζει με κλασσικό αθλητισμό και μετά επιλέγει το σπορ που θέλει να ακολουθήσει».
Η κα Καραπτσιά προέτρεψε τα παιδιά να αφήσουν το ίντερνετ και να βγουν έξω να παίξουν, όρισε ως μεγάλο στόχο του ΓΣΑ να προσελκύσει και να κρατήσει τα παιδιά στο στάδιο, ενώ για τον Σπύρο Καραλή είπε ότι μπορεί να πετύχει μεγάλες επιδόσεις διότι «δουλεύει, αγαπάει αυτό που κάνει, είναι σοβαρός, έχει μεγάλο ταλέντο και δεν επαναπαύτηκε αλλά δούλεψε».

Από την πλευρά του, ο Αϊδινιώτης άλτης, Σπύρος Καραλής, φέτος τρίτος στο τριπλούν στην κατηγορία Κ23, δεύτερος στην Κ20, 4ος στο Βαλκανικό πρωτάθλημα και με όριο για το φετινό Ευρωπαϊκό (όπου δεν αγωνίστηκε λόγω covid), θυμήθηκε ότι ξεκίνησε τον στίβο όταν όντας ποδοσφαιριστής του ΓΣΑ στην ακαδημία, είχε έναν τραυματισμό και επανήλθε με τη βοήθεια της κας Καραπτσιάς.
«Βγήκα πρώτος στο πανελλήνιο Κ16 και θεώρησα ότι είναι καλύτερα να στηρίζομαι στα δικά μου πόδια παρά σε άλλους δέκα όπως στο ποδόσφαιρο. Σε κάποια αθλήματα παίζουν κλίκες, χρήμα και αυτό δεν μου αρέσει , δεν είναι ωραίο αυτό. Για αυτό με κέρδισε ο στίβος. Έθεσα στόχους και μ’ αρέσει να τους κατακτώ συνέχεια. Για τον υψηλό πρωταθλητισμό οι εγκαταστάσεις εδώ δεν είναι οι κατάλληλες, για αυτό προπονούμαι τα τελευταία χρόνια στο Πανθεσσαλικό με τον Απόστολο Καθηνιώτη» μας είπε αρχικά.
Τόνισε ότι η προπόνησή του είναι καθημερινή για δύο ώρες ή τέσσερις εάν πρόκειται για διπλή, πρωί-απόγευμα και χρειάζεται επίσης καλή διατροφή, σωστή ξεκούραση κι αποθεραπεία μετά την εκγύμναση. Ο 18χρονος αθλητής μας εκμυστηρεύτηκε ότι μεγαλύτερος στόχος του είναι η συμμετοχή στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024, ενώ για την προετοιμασία του σχολίασε: «Την ψυχολογία την αποκτάς από αγώνα σε αγώνα, μαθαίνεις από τα λάθη σου και έτσι θα φθάσεις στην κορυφή. Το άγχος το καθορίζεις εσύ με τους αγώνες, σε κάθε αγώνα μειώνεται το άγχος. Είναι μεγάλη τιμή όταν εκπροσωπώ τα χρώματα του Ολυμπιακού και συμμετέχω στην εθνική Ελλάδος. Στην προπόνηση ανταγωνιστής είναι ο εαυτός μου, στους αγώνες πηγαίνω με την ψυχολογία ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό και παραπάνω. Εάν δεν έρθει το αποτέλεσμα, δεν τρέχει κάτι, συνεχίζουμε μέχρι να έρθει…».
Για το τέλος έδωσε το δικό του μήνυμα στα παιδιά λέγοντας ότι πρέπει να θέτουν στόχους και να προσπαθούν να τους πετυχαίνουν με πολλή δουλειά, επιμονή και υπομονή.


χουσιάδα

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.