τσιντσίνης γιώργος δελτίο

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη (έκδοση 6/11/21)Γιατί δεν με θες, κυρά μου,

έχω κάνει εμβόλιο.

Κι αν στις γλύκες είσαι λάσκα

θα φοράω και τη μάσκα.

Καλημέρα σας… Ο χειμώνας είναι εδώ αλλά –χωρίς να ξενοιαζόμαστε- μέχρι στιγμής δεν έδειξε τα …δόντια του και άρχισε με καλό καιρό το Νοέμβριο, που ανέκαθεν ήταν ένας «μεταβατικός» μήνας προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα.

 

Πριν απ’ αυτό όμως, σε λίγα 24ωρα γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, προστάτες της πολεμικής μας αεροπορίας, μια μέρα που τιμάει ιδιαίτερα η περιοχή μας βασικά λόγω της αγαπημένης μας 111 Πτέρυγα Μάχης. Κι όταν άρχισα να γράφω τη στήλη δεν είχα στοιχεία πώς θα γιορταστεί φέτος στο αεροδρόμιο, με δεδομένο ότι κάποια υγειονομικά πρωτόκολλα υ θα τηρηθούν και ίσως αλλάξουν το καθιερωμένο πρόγραμμα. Πέραν αυτού επίσης στα προεόρτια των Χριστουγέννων «παρελαύνουν» πολλές ονομαστικές γιορτές, στις οποίες γιορτάζουν η Κατερίνα, ο Ανδρέας, ο Φίλιππος, ο Σάββας, ο Νίκος, η Άννα, ο Σπύρος, ο Λευτέρης, η θηλυκή τους ονοματολογία κ.ο.κ.

 

Με τούτα και μ’ εκείνα, με τις προεόρτιες εκπτώσεις των καταστημάτων, έστω και τα λιγοστά Χριστουγεννιάτικα ψώνια της οικογένειας που θα χρειαστούν, θα τσουλίσει το χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από το γιορτινό 12ήμερο.

 

Η ζωή λοιπόν τραβάει θαρρετά την ανηφόρα, έστω κι αν το εμβολιαστικό κίνημα πήρε την …κατηφόρα. Ένας άλλος δύσκολος ανήφορος –πάντοτε απρόβλεπτος- είναι η διασπορά του ιού, οι μεταλλάξεις, οι νοσήσεις και οι θάνατοι, κυρίως των ανεμβολίαστων και οι «ακανθώδεις» – αγωνιώδεις εκκλήσεις πολιτικών, υγειονομικών, δημοσιογράφων να γεμίσουν το κεφάλι των αρνητών, με την ελπίδα να φτάσουμε τουλάχιστον τα 7 εκατομμύρια εμβολιασμένων, πριν λήξει το 2021.

 

Το απόλυτο τουρλομπούκι, «του Κουτρούλη ο γάμος» μαίνεται αδιάπτωτος στους συνωστισμούς, στις κοινωνικές εκδηλώσεις, στην εστίαση και στη διασκέδαση, όπου πολλοί από τους πελάτες, θαμώνες κτλ. κάνουν τα δικά τους και πολλοί ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και εστιατορίων μάλλον θα χρειαστούν επειγόντως …οφθαλμίατρο, αφού κάνουν τα …στραβά μάτια, κατά την είσοδο των πελατών.

 

Με έκτακτα μέτρα προσπαθεί η Κυβέρνηση να ….συμμαζέψει και να συνετίσει τους ανεμβολίαστους και γενικότερα να αντιμετωπίσει την απειλητική και κλιμακούμενη διασπορά του ιού, με νοσήσεις, διασωληνώσεις και θανάτους. Πιο συγκεκριμένα, σε εργαστηριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού με rapid test ή μοριακό PCR θα υποβάλλονται πλέον δύο φορές την εβδομάδα εφεξής οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ ένα εργαστηριακό τεστ θα είναι από σήμερα Σάββατο απαραίτητο για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, όπως εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, κομμωτήρια κ.ά. Δεν θα χρειάζεται να έχει προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος μόνο για τις επισκέψεις σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καθώς και για την άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος.

 

Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών για τη σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στην εστίαση – διασκέδαση με έμφαση σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, ενώ διπλασιάζονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες. Έτσι, στους κλειστούς χώρους καταστημάτων όπου εντοπίζονται ανεμβολίαστοι θαμώνες το πρόστιμο για την επιχείρηση θα είναι 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

 

Επιπλέον θα υπάρχει ενημέρωση του κοινού ονομαστικά για κάθε κατάστημα που παράνομα έχει δεχθεί και ανεμβολίαστους. Με ποινή θα κινδυνεύουν και οι αθλητικές ομάδες, οι οπαδοί των οποίων θα παρακολουθούν τους αγώνες χωρίς να φορούν μάσκες.

 

«Ακόμη περισσότερο αναμένεται να επιβαρυνθεί ο «λογαριασμός» που ήδη πληρώνει ο κλάδος της εστίασης από την έναρξη της πανδημίας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. Ήδη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γιώργου Καββαθά, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος μίλησε στην «Καθημερινή», τα «λουκέτα» υπολογίζονται σε περίπου 2.000 σε όλη την Ελλάδα με αυξητική τάση, καθώς ολοκληρώνεται πλέον και η τουριστική περίοδος.» Δηλαδή τί μας λέτε, κύριε συνδικαλιστή; Ότι μέχρι τώρα κάνατε τα …στραβά μάτια στους ελέγχους εισόδου των πελατών (όπως επισημαίνω και παραπάνω) και τώρα «σφίγγουν» τα πράγματα και οι «καμπάνες» για τους παραβάτες;

 

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Μιχάλη Τσιντσίνη, που έγραφε –μεταξύ άλλων- στην «Καθημερινή» της περασμένης βδομάδας: «Οταν και αυτό το κύμα της πανδημίας υποχωρήσει, η άμπωτη θα έχει αφήσει να χάσκουν ορισμένα πολύ ενοχλητικά ερωτήματα. Ένα από αυτά, που δεν διατυπώνεται ακόμη ευθέως, είναι:

Γιατί οι απλοί γιατροί της οικογένειας δεν συνέβαλαν στο εμβολιαστικό εγχείρημα. Γιατί συμμετείχαν μόλις 200 στο πρόγραμμα του κρατικώς επιδοτούμενου εμβολιασμού;

Γιατί οι τοπικοί άρχοντες παρακολουθούν τις κοινότητές τους να μένουν απροστάτευτες σαν να μην τους αφορά ο κίνδυνος;

Γιατί οι χαμηλότερες βαθμίδες του κλήρου αψήφησαν και αψηφούν επιδεικτικά την Ιεραρχία;

Και, στο τέλος, πάλι αυτό το κλισέ που επιμένει: Γιατί οι δείκτες των εμβολιαστικών επιδόσεων μας χωροθετούν πάλι εκεί, ανατολικά της λογικής;»

 

Αν είχα περισσότερα κουράγια και κέφια, θα μάζευα την κάθε σαχλαμάρα που λέει ή γράφει ο κάθε τυχάρπαστος και άσχετος καθημερινά και χύδην και θα έβγαζα ένα βιβλίο με τίτλο «Οι αρλούμπες στον καιρό της πανδημίας», για να το διαβάσουν κατόπιν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και να …γελάνε.

 

Ένας Αλμυριώτης αρνητής του εμβολίου «κεραυνοβόλησε» εμβολιασμένο γνωστό του με της εξής ατάκα: «Να σε δω τί θα κάνεις αν αρρωστήσεις και χρειαστείς μετάγγιση αίματος από εμάς, που έχουμε καθαρό και αμόλυντο αίμα». Όπως καταλαβαίνετε, για κάποιους δεν υπάρχει σωτηρία.

 

«Ώσπερ γαρ την ασθένειαν του σώματός σου γιγνώσκων ο Κύριος, την ιατρικήν επιστήμην τοις ανθρώποις επέτρεψε.» Προφανώς οι ζηλωτές αγνοούν (ή θέλουν να παραβλέπουν) αυτήν την εκκλησιαστική ρήση.

 

«Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και λήψη μέτρων για τους ανεμβολίαστους περιλαμβάνονται στα σχέδια κυβέρνησης και ειδικών προκειμένου να ανασχεθεί η έξαρση της πανδημίας.» Ωραία…. Κι αν τα λόγια μείνουν …λόγια;

 

«Μπερδεγουέι», εγώ ο εμβολιασμένος συνεχίζω επίμονα τη θεραπεία μου, όχι με όσα σερβίρουν κάποιοι …πνευματικοί, αλλά με όσα μου σερβίρουν οι παραδοσιακοί …οινοπνευματικοί.

 

Αραιά – πυκνά μαζεύονται οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου για να συζητήσουν για την κλιματική κρίση, την πράσινη ανάπτυξη, τη σωτηρία του πλανήτη και μπλα, μπλα, μπλα… Δείχνουν να ανησυχούν τόσο …έντονα, που μοιάζει οι μισοί τουλάχιστον να λαγοκοιμούνται την ώρα των συνόδων, των συνεδρίων κτλ. Και –αντί ωφέλιμων συμπερασμάτων και δράσης- αναλίσκονται τελικά σε κούφια ευχολόγια. Μα, πώς μπορούσε να γίνεται αλλιώς; Αυτοί που διαχρονικά και μεθοδικά δολοφονούν το περιβάλλον της Γης, πώς θα μπορούσαν τάχατες να τη σώσουν; Κι όταν η κλιματική κρίση κλιμακωθεί και ο πλανήτης αρχίσει να καταρρέει παταγωδώς, κανένας απ’ αυτούς, τους σημερινούς δεν θα ζει, όπως και κανένας από μας δεν θα ζει. Τα εγγόνια μας θα ζήσουν την ολική καταστροφή και θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα. Και ελέγχεται αν θα μείνουν καν στην Ιστορία της ανθρωπότητας οι τωρινές κούφιες Γλασκώβες του …κερατά.

 

Αν ισχύουν όσα λέγονται για την περιβόητη «γλώσσα του σώματος», όσο έβλεπα στην τηλεόραση με τον …καρπαζόμενο Ερντογάν στη συνάντηση με τον Μπάιντεν, τόσο μου έμοιαζε ο Τούρκος μ’ εκείνη την αμήχανη πόρνη που λέρωσε το βρακί της.

 

Από μικρός άκουγα και ξανα-άκουγα να εξαγγέλλουν οι κυβερνήσεις και οι κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας προγράμματα για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των Ρομά και τη φυσιολογική ένταξή τους και απορρόφησή τους από την Ελληνική κοινωνία. Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ακόμη δεν βρέθηκε μια πειστική λύση στο πρόβλημα. Απλά, οι κάθε εποχής Μαυρογιαλούροι τους πλησίαζαν, τους θώπευαν υποκριτικά, τους γέμιζαν ψέματα, τους «λάδωναν», μόνο και μόνο για να αρπάξουν τα ψηφαλάκια τους. Κατά τα άλλα, οι Ρομά, με λίγες εξαιρέσεις, αφέθηκαν στην παραδοσιακή κακοδαιμονία τους, αναλφάβητοι και παραβατικοί, σαν «παιδιά ενός κατώτερου θεού». Κι όμως… Είναι μια ράτσα με αξίες, αρετές και αρχές… (φωτο από το efsyn.gr).

 

Η ιστοσελίδα «Πρόσωπα» καταχωρεί μια προσωπική εμπειρία του αείμνηστου ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη (όπως και η σχετική φωτογραφία που καταχωρώ), από το έπος της Αλβανίας:

«Στο χωριό Κούτσι, την ώρα που παίρναμε συσσίτιο στα σκοτεινά,

ακούσαμε το εξής νέο: Η Παναγία παρουσιάστηκε σ’ έναν ανθυπασπιστή και αυτός την εξέλαβε για Αλβανίδα, προφανώς κατάσκοπο, και πήγε να την πυροβολήσει με το ρεβόλβερ του.

Αυτή σήκωσε την παλάμη της να τον σταματήσει και του είπε: ”Μη χτυπάς. Ένα έχω να σου πω: Τη Λαμπρή θα είσαστε στα σπίτια σας.”

Αμέσως δόθηκε διαταγή να χτιστεί εκκλησία στο μέρος που παρουσιάστηκε η Παναγία ή μάλλον να επισκευαστεί ένας γκρεμισμένος μύλος.

Οι μύλοι όλοι στην Αλβανία είναι τετράγωνα κτήρια για καλαμπόκι.

Μου πρότεινε ο διοικητής να κάνω τοιχογραφίες, αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Το μέρος αυτό εβάλετο από τους Ιταλούς και φοβόμουν.

Δέχτηκα όμως να κάνω τέσσερις εικόνες για το τέμπλο, αν βρουν τέσσερις σανίδες. Μπογιές είχε ο λοχαγός μου ο μακαρίτης Γεωργόπουλος. Αυτές οι μπογιές χρησίμευαν για να καμουφλαριστούν τα νίκελ του αυτοκινήτου του διοικητού και για να κάνω μερικά πορτραίτα του λοχαγού αυτού, που ήταν φιλότεχνος και βιβλιόφιλος.

Ύστερα από πολλές έρευνες βρέθηκε ένα καπάκι από κιβώτιο. Εκεί πάνω ζωγράφισα την ”Παναγία της Νίκης”, έχοντας ως πρότυπο

μια κακοζωγραφισμένη Παναγία που κυκλοφορούσε σε δελτάρια. Όταν τελείωσε την εθαύμασαν όλοι οι στρατιώτες και ένας λοχαγός με παζάρευε να του κάνω μια ίδια για την Κέρκυρα. Ο διοικητής του τάγματος έμενε μακριά από τα σπίτια που μέναμε εμείς, σε μια σκηνή

καμουφλαρισμένη με κούμαρα. Έστειλε έναν μοτοσικλετιστή, εξαιρετικά ωραίο και μάγκα, για να με κουβαλήσει εκεί που έμενε.

Επήρα την εικόνα μαζί μου και καβάλησα τα καπούλια της μοτοσυκλέτας. Καθώς πηγαίναμε στον διοικητή, έφραξαν σχεδόν το δρόμο στρατιώτες από την Άρτα, που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί και είχαν πληροφορηθεί για την ύπαρξη της εικόνας. Ήδη, το ταπεινό μου έργο, είχε αποκτήσει φήμη θαυματουργής εικόνας. Εκείνη την ώρα

βάρεσε συναγερμός. Δηλαδή ένας στρατιώτης με μια σάλπιγγα, σάλπισε. Εγώ και ο μοτοσικλετιστής πέσαμε μπρούμητα, σύμφωνα

με τις διαταγές που είχαμε. Κανένας Αρτινός δεν έκανε το ίδιο. ”Βρε συνάδελφε, μου είπε ένας, βαστάς την Παρθένα και φοβάσαι;” ”Όχι φίλε”, του απάντησα, αλλά είμαι στρατιώτης και υπακούω στις διαταγές των ανωτέρων”.

Όταν είδε ο διοικητής την εικόνα, μου είπε: ”Την έχεις κάνει άγρια την Παναγία. Και ο Χριστός είναι και αυτός αγριωπός.” Για να τον θαμπώσω του είπα κάτι από τους Ψαλμούς του Δαβίδ: ”Ευλογητός ει Κύριε ο διδάσκον τας χείρας μου εις πόλεμον, τους δακτύλους μου εις παράταξιν.” ”Βλέπω είσαι και θεοσεβούμενος”, μου απάντησε. Φώναξε τον κουρέα να με ξουρίσει και είπε σε έναν ανθυπολοχαγό να μου βγάλει μια φωτογραφία με την εικόνα μαζί. Η εικόνα παρίστανε την Παναγία με το Χριστό και στο κάτω μέρος τα θαύματά της. Αριστερά τον ανθυπασπιστή που πάει να πυροβολήσει την Παναγία και δεξιά τους στρατιώτες που πάνε να χτίσουν το μύλο για να τον κάνουνε εκκλησία. Όταν γύρισα μετά τον πόλεμο στην Αθήνα, μου παραδώσανε αυτή τη φωτογραφία και την έχω ακόμα.»

 

«Το ανθρώπινο πρόσωπό της έδειξε πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία, επιβεβαιώνοντας πως κάποια μέλη της έχουν αυξημένο το αίσθημα της αλληλεγγύης και θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα για όλους τους πολίτες. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούσαν στην Ερμού, είδαν έναν άστεγο άνδρα, ο οποίος μαζί με τα τρία παιδιά του ζητούσε την οικονομική βοήθεια των περαστικών.

Βλέποντας ότι τα παπούτσια του ήταν κατεστραμμένα, μπήκαν στο κατάστημα που βρισκόταν ακριβώς από πίσω του και του αγόρασαν ένα καινούριο ζευγάρι, αλλά και κάλτσες. Η συγκινητική, μάλιστα, στιγμή που ο άστεγος δοκιμάζει το ξεχωριστό «δώρο» του, καταγράφηκε από κάμερα, με την Ελληνική Αστυνομία να ανεβάζει το βίντεο στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter. Όπως επίσης επισημαίνεται στην ανάρτηση, οι αστυνομικοί κάποια στιγμή νωρίτερα τον είδαν να μπαίνει σε ένα mini market όπου τον ακολούθησαν και του είπαν να αγοράσει ό,τι θέλει. Το μόνο που πήρε εκείνος ήταν γάλα για να δώσει στα παιδιά του και νερό…» ΙΑπό το sputnik).

 

Ακόμη κι αν με πείτε αφελή, εγώ θα το ρωτήσω: Κάποιες χιλιάδες (όχι όλοι φυσικά) που εργάζονται στο Δημόσιο πότε σκέπτονται να ξαναδουλέψουν; Μετά την πανδημία; Γιατί από πριν ήταν που ήταν στραβό το κλίμα της τεμπελιάς, τώρα το ‘φαγε κι ο γάιδαρος… (Μόνο που ο γάιδαρος μπορεί να έχει και φιλότιμο). -Υπογραφή: Ένας μόνιμος μεροκαματιάρης του ιδιωτικού τομέα.

 

Αυτή κι αν είναι παρενέργεια… Διαβάζω: «Τον απόλυτο έρωτα ζει μία 82χρονη από τη Μεγάλη Βρετανία με έναν 36χρονο Αιγύπτιο». Μάλιστα αρχικά ο νεαρός έκανε τον δύσκολο, γιατί τον ενοχλούσε που το αντικείμενο του πόθου του είναι πολύ …πλούσια. Εδώ είναι που λέμε «και οι γριές τρελάθηκαν»…

 

Επιτέλους ας ξυπνήσουμε όλοι… Αν αθροίσουμε τις ανθρώπινες απώλειες παγκοσμίως από την πανδημία μέχρι σήμερα, θα διαπιστώσουμε ότι δεν ζούμε απλά και μόνο μια υγειονομική κρίση. Ζούμε ένα φονικό πόλεμο, με αντίπαλο μας έναν ύπουλο ιό. ΖΟΥΜΕ ΤΟΝ Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ…

 

Οι Αρχάγγελοι να μας προστατεύουν όλους μας…

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.