Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη έκδοση 24-3-2022Μπιρ Παρά

Πολλές διαπραγματεύσεις αμέτι μουχαμέτι και μάλλον μπιρ παρά, παρακολουθούμε όπως οι συναντήσεις Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια με οικοδεσπότη τον Τσαβούσογλου (Μπιρ παρά: Κυριολεκτικά σημαίνει με ένα νόμισμα, και τη λέμε όταν κάποιος αγοράζει κάτι σε εξευτελιστική τιμή. Αμέτι μουχαμέτι: Στην νεοελληνική περιγράφει κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, με κάθε τρόπο.) Παίζουμε με τις λεξούλες εμείς και με τα νεύρα μας οι αρχηγοί του κόσμου και οι παρατρεχάμενοί τους κυρία μου… Το χειρότερο είναι, ότι κανείς μας και κανείς τους, δεν ξέρει τι μας ξημερώνει.

Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη και τόσο απρόβλεπτη που πραγματικά δεν ξέρω αν μπορεί να βγει κάποιος κερδισμένος από αυτή. Αν και από τη φύση μου μαχήτρια και αισιόδοξη, στην παρούσα φάση, είμαι πολύ επιφυλακτική για θετικές προβλέψεις.

Στην οικονομική κρίση έλεγα θα τα καταφέρουμε.. στην πανδημία, ήξερα ότι θα παιδευτούμε, αλλά θα περάσει… τούτος εδώ ο ψυχρο-θερμός πόλεμος… όσο εύκολα μπορεί να λήξει, τόσο εύκολα μπορεί να μας παιδέψει για χρόνια ή και να μας καταστρέψει, πριν κινήσουμε και πάλι για την ανηφόρα.

Ψυχρο-θερμός… το γράψαμε κι αυτό κυρία μου… Το γράφουμε, γιατί είναι ψυχρός για όσους κάνουν οικονομικά παιχνίδια εκτός πολεμικής ζώνης και θερμότατος… για όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κάποιο υπόγειο, χωρίς τρόφιμα, ρεύμα, νερό, προσπαθούν να απαντήσουν στα ΓΙΑΤΙ… τα πιο σοβαρά “γιατί” αυτού του κόσμου… Γιατί πρέπει περιουσίες φιλήσυχων ανθρώπων να καταστρέφονται, γιατί άμαχοι πρέπει να σκοτώνονται, παιδιά να ορφανεύουν.

Θυμάμαι όταν παλιός μου εργοδότης μου είπε πάνω σε μια διαφωνία μας «θες να διαπραγματευτούμε;». Του απάντησα αμέσως ναι… και έπειτα με ρώτησε «πριν ξεκινήσουμε… ξέρεις τι σημαίνει διαπραγμάτευση;». Δεν με άφησε να μιλήσω, γνωρίζοντας μάλλον το ανώριμο της ηλικίας μου και συνέχισε… Σημαίνει, ότι κάθε πλευρά καταλαβαίνει ότι υπάρχει η ανάγκη να κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της και είναι έτοιμη να διαβουλευτεί και να βρει με το συνομιλητή της τη χρυσή τομή, ώστε και οι δυο να είναι στο τέλος ευχαριστημένοι.

Τόσο απλό να το καταλάβεις… Τόσο δύσκολο να γίνει…  Στην περίπτωση του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, δεν με έχει πείσει κάποια από τις δυο πλευρές ότι έχει αποφασίσει να κάνει πίσω, άρα να διαπραγματευτεί.

Ένα άλλο θέμα… είναι να εντοπίσουμε ποίοι πραγματικά είναι αυτοί που πολεμούν… Είναι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί; Είναι οι Ευρωπαίοι που δεν θέλουν την Ρωσία να κάνει κουμάντο στην Ευρώπη και «δέχονται» να μας κάνουν πλάτες οι Αμερικάνοι; Είναι οι απελευθερωτές, με τους ναζιστές; Είναι οι λαοί …ή τα συμφέροντα… και ποια είναι αυτά τα συμφέροντα;

Με την απειλή του πολέμου σχολίασα εξαρχής ότι «ουμανισμός, ου(κ-εν)κρανία». Η αγάπη και στήριξη του ανθρώπου για τον άνθρωπο… και του ανθρώπου μετέπειτα για τη φύση, την πλάση… Αυτό θα ήθελα να δω εξελικτικά από τον άνθρωπο και ας μην μετοικήσουμε ποτέ στο …φεγγάρι. Φαίνεται όμως πως είμαστε πολύ μακριά απ’ αυτό.

Εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις σε πολλά καθημερινά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα, δημιουργούν ατελείωτο εκνευρισμό μεταξύ των συναλλασσόμενων… Και ως συναλλασσόμενους, εννοώ όλους… επαγγελματίες και καταναλωτές. Αλλά και επαγγελματίες και εργαζόμενους. Οι περισσότεροι επαγγελματίες χρεώνονται για να κρατούν τις επιχειρήσεις τους. Οι εργαζόμενοι με τους βασικούς τους μισθούς δεν μπορούν να καλύψουν τα προς το ζην κτλ. Η αλληλεγγύη και η κατανόηση, σήμερα, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Διαφορετικά θα σημαίνει ότι όταν δεν έβρεχε, κάποιοι μας έδιναν ομπρέλα… και τώρα που βρέχει, μας την τραβάνε.

Δραματική προειδοποίηση στους Ευρωπαίους ηγέτες  απηύθυνε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγραμμάτος WFP, καλώντας τους να δαπανήσουν τώρα χρήματα για την αντιμετώπιση της πείνας ανά την υφήλιο, ώστε να αποφύγουν νέες μεταναστευτικές κρίσεις αργότερα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, που συμπληρώνει έναν μήνα από την έναρξή του, έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνές αγορές τροφίμων διαταράσσοντας τις αλυσίδες προμήθειας τροφίμων, εκτοξεύοντας τις τιμές τους κι επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω το ήδη οξύ πρόβλημα της πείνας ανά την υφήλιο, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Politico ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.

Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να πλήξουν τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από λιμούς, να πυροδοτήσουν εκεί πολιτικό χάος και μια νέα μεταναστευτική κρίση χωρίς προηγούμενο.

«Μας λείπουν δισεκατομμύρια. Και μια αποτυχία να βρεθούν μερικά έξτρα δις. δολάρια φέτος θα σημάνει επιδείνωση του λιμού, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση», είπε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο διευθυντής του WFP το σημείο καμπής αναμένεται το φθινόπωρο, λέει ο διευθυντής του WFP, όταν θα γίνει πιθανότατα αισθητή ή πλήρης έκταση του προβλήματος.

Ο Μπίσλεϊ βρίσκεται στις Βρυξέλλες με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων κι είχε χθες Τρίτη επαφές με δύο επιτρόπους της Κομισιόν. Κι όπως σημειώνει, αν η επισιτιστική κρίση ξεφύγει από κάθε έλεγχο κι η υφήλιος αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, ούτε η πλούσια Δύση θα γλιτώσει τις πολιτικές αναταραχές.

…Αραδιάζω σκέψεις, από ανάγκη εξωστρέφειας και πραγματικά θα θέλαμε, τα δικά σας κείμενα, τις δικές σας απόψεις, ώστε να τις δημοσιεύσουμε.

Ο υποψήφιος, του υποψηφίου…

Ζητούνται υποψήφιοι κυρία μου… Δεν εννοώ υποψήφιοι Δήμαρχοι οι βουλευτές… από δαύτους έχουμε. Δημοτικούς συμβούλους δεν βρίσκουμε. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα μύρια-όσα, όπως περιγράψαμε παραπάνω, αλλά, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, κατανοούν ότι με το νέο εκλογικό νόμο θα χρειαστεί να διαμορφώσουν ένα «μεγάλο» ψηφοδέλτιο και βρίσκονται από τώρα, σε έναν αγώνα προσέγγισης υποψηφίων. Δεν είναι καιροί για χάσιμο. Έχουμε, δεν έχουμε ψωμί να φάμε… ψηφοδέλτιο να συμπληρώσουμε, θα έχουμε! Στόχος η ποιότητα, αλλά και η ποσοτική κάλυψη.

Εμείς, έχουμε να πούμε… με αυστηρό ύφος.. το νου σααααςςςς…. Τα ‘παμε, τα εξηγήσαμε… Κάθε επιλογή μετράει και πρέπει να γίνεται με γνώμονα το καλό της πόλης. Κάθε ψήφος μετράει και πρέπει να γίνεται και πάλι με γνώμονα το κοινό καλό. Κάποιοι θείοι και ξάδερφοι, θα πρέπει να πάνε να κουμπουριαστούν… Θα στηρίξουμε υποψηφίους που καταλαβαίνουν και που μπορούν.

Δελτίο θυέλλης

Θα επανέλθει δριμύτερος ο κύριος Γιώργος με το Δελτίο Θυέλλης, μετά την επέμβαση καταρράκτη που πρέπει να κάνει. Προς το παρόν του ευχόμαστε γρήγορα περαστικά και ανυπομονούμε να διαβάσουμε τα στιχάκια του και τα σχόλιά του.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.