Κυκλοφόρησε το βιβλίο προπονητικής του Λευτέρη ΚαλογήρουΟ πολύ αγαπητός στην περιοχή μας προπονητής Λευτέρης Καλογήρου εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο προπονητικής! Με τίτλο «Μοντέλο παιχνιδιού τοποθέτησης», είναι διαθέσιμο από τις 23 Μαΐου από τον εκδοτικό οίκο «Sportbook» κι αφορά τους προπονητές. Ο Βολιώτης κόουτς, με πετυχημένη θητεία πρώτα στην Δήμητρα και μετά στον ΓΣΑ, συνολικά τέσσερα χρόνια στις δύο αυτές ομάδες, νυν τεχνικός της ομάδας Κ19 της ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος, ανέλυσε το «Μοντέλο παιχνιδιού τοποθέτησης» όπως είναι ο τίτλος της πρώτης συγγραφικής του προσπάθειας, ένα πρωτοποριακό για την ελληνική βιβλιογραφία θέμα.

Αναλύει τους βασικούς μηχανισμούς ανάπτυξης elite ποδοσφαιριστών, τα παιχνίδια Rondos και κάνει προσομοίωση επιλεγμένων τακτικών καταστάσεων με 85 παιχνίδια σε αναλυτική παρουσίαση. Εκτός από το κείμενο, το βιβλίο είναι πλούσιο σε σχεδιαγράμματα προπόνησης και τακτικής τα οποία ο Λευτέρης Καλογήρου δημιούργησε από την εμπειρία του στους πάγκους και ύστερα από μελέτη ξένων προπονητών, ξένων συγγραμμάτων επί σειρά πολλών ετών.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Η υπερβατική και αναμφίβολα η πιο δύσκολη πρόκληση κάθε ποδοσφαιριστή είναι να ξέρει πού να βρίσκεται-τοποθετείται στο χώρο σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού (επίθεση, άμυνα, μεταβάσεις), ανεξάρτητα από την αρχική του θέση στο σύστημα-σχηματισμό της ομάδας. Επομένως η βασική ερώτηση που πρέπει να κάνει κάθε παίκτης στον εαυτό του στον αγωνιστικό χώρο είναι η τοποθέτηση και όχι το συνηθισμένο «πώς μπορώ να σκοράρω» ή «πώς μπορώ να εμποδίσω τον αντίπαλο να σκοράρει». Η τοποθέτηση μας δίνει κάτι πολύ πιο θεμελιώδες: «πώς μπορώ να προσθέσω αξία στο παιχνίδι της ομάδας μου και πού πρέπει να βρίσκομαι σε κάθε φάση του παιχνιδιού για να το πετύχω;»

Το ποδόσφαιρο είναι ένα χαοτικό παιχνίδι και κάθε στιγμή του κάθε αγώνα είναι διαφορετική και μοναδική . Σε ένα παιχνίδι το οποίο εξελίσσεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο παίκτης καλείται συνεχώς να ερμηνεύει τι υπάρχει γύρω του για να υπολογίζει το επόμενο βήμα του. Όσο πιο συνεπής και ακριβής είναι ο ποδοσφαιριστής  να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, τόσο πιο σημαντικός γίνεται ως μέλος της ομαδικής προσπάθειας στην επιδίωξη για υψηλή απόδοση και τη νίκη. Συνεπώς η τοποθέτηση είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να απαντάται διαρκώς.

Στο Α μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται με απλοποιημένο τρόπο οι βασικές πτυχές του Μοντέλου Παιχνιδιού Τοποθέτησης. Σε αυτή την πρώτη ενότητα γίνεται αναφορά στα ιστορικά στοιχεία του Positional Play,  τον ορισμό-έννοια-φιλοσοφία , την σημασία της κατοχής μπάλας ως εργαλείο για το ποδόσφαιρο κυριαρχίας και των σημαντικών παραμέτρων του μοντέλου όπως η δημιουργία αριθμητικής υπεροχής ,η τοποθέτηση, η δημιουργία – διαχείριση χώρου και χρόνου, η αναζήτηση του ελεύθερου  (ανοικτού) παίκτη και το σενάριο του 3ου παίκτη. Η ενότητα κλείνει με το χτίσιμο της επίθεσης από πίσω και την έννοια της εξόδου La Volpe.

Στο Β μέρος παρουσιάζονται οι τρεις βασικοί μηχανισμοί που συνθέτουν τη μεθοδολογία προπόνησης-καθοδήγησης του Παιχνιδιού Τοποθέτησης που είναι τα Rondos , τα παιχνίδια Τοποθέτησης και οι προσομοιώσεις επιλεγμένων τακτικών καταστάσεων. Αναλύονται λεπτομερώς οι θεμελιώδεις αρχές των βασικών Rondos και πως αυτά καθοδηγούνται στην προπόνηση. Ακολουθεί η παρουσίαση των Παιχνιδιών Τοποθέτησης ως έννοια και το πώς εφαρμόζονται, και αναλύονται διεξοδικά τα βασικά Positional games 3v3+2 , 4v4+3 και 7v7+3.H ενότητα ολοκληρώνεται με την ανάλυση βήμα προς βήμα της Προσομοίωσης Επιλεγμένων Τακτικών Καταστάσεων ως ο τρίτος βασικός μηχανισμός της εν λόγω μεθοδολογίας.

Στο Γ μέρος παρουσιάζονται ενδεικτικά, 85 παιχνίδια rondos, παιχνίδια τοποθέτησης και προσομοιώσεις επιλεγμένων τακτικών καταστάσεων τα οποία αναλύονται με λεπτομερή αναφορά στις βασικές τους παραμέτρους (περιγραφή, ρύθμιση του παιχνιδιού, αντικείμενο-στόχος , διαστάσεις, περιορισμοί).

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.