Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τον Πλάτανο για την Greek Family Farm, το εθνικό προϊόν φέτα και την πρόσθετη στήριξη στους κτηνοτρόφουςΜε την ατάκα «καλή η Ουάσινγκτον, αλλά καλύτερη η Μαγνησία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του στον Πλάτανο Αλμυρού στην εκδήλωση της Greek Farm Family. Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την επιχείρηση απευθυνόμενος πολλές φορές προς τον πρόεδρό της κο Ανδρέα Τσαγκάρη, το εθνικό προϊόν που λέγεται φέτα, την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων γάλακτος, την επίδοση της χώρας μας που εξήγαγε περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα εισήγαγε.

Αναλυτικά; το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κου Μητσοτάκη: «Χαίρομαι διπλά κάθε φορά που επισκέπτομαι την Μαγνησία γιατί θυμάμαι τον ένα χρόνο που πέρασα στην 111 Πτέρυγα Μάχης όταν υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία. Επομένως κάθε μου επίσκεψη στα όμορφα σας μέρη φέρνει πολύ ωραίες και δυνατές αναμνήσεις.  Όμως σήμερα είναι πράγματι μια ξεχωριστή ημέρα, όχι μόνο γιατί εγκαινιάζουμε τις εγκαταστάσεις μιας πολύ δυναμικής μονάδας αλλά γιατί πιστεύω ότι μοιραζόμαστε μία προσπάθεια που υπηρετεί όλα όσα χρειάζεται σήμερα ο τόπος: Σύγχρονη και καθετοποιημένη πρωτογενή παραγωγή, νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές, προστασία του εμβληματικού μας προϊόντος της φέτας, προστασία του περιβάλλοντος και αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας.

Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Ανδρέα Τσαγκάρη, σε σένα και τους συνεργάτες σας και τους 150 εργαζόμενους αυτής της θαυμάσιας μονάδας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι καταφέρατε μέσα σε μία δεκαετία να δεκαπλασιάσετε τον κύκλο εργασιών σας και να εφαρμόσετε στην πράξη την έκφραση «από το χωράφι στο τραπέζι του καταναλωτή». Είναι νομίζω ένα παράδειγμα πως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση μετατρέπεται σε εθνική, εδώ συνδυάζεται ο πρωτογενής με τον δευτερογενή τομέα. Τροφοδοτείτε ένα τυροκομείο που διαχειρίζεται 17.000 τόνους γάλακτος τον χρόνο και συνεργάζεστε με 900 ακόμη παραγωγούς από ολόκληρη τη χώρα.

Θέλω να σταθώ και να θυμηθώ μία συνάντηση που είχα πριν γίνω Πρωθυπουργός στη Σαμαρίνα με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους μας. Τότε είχα, δεσμευτεί ότι θα καταπολεμήσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποίησςεων γάλακτος για να πάρετε τις τιμές που σας αξίζουν. Πράγματι είναι κάτι που το πετύχαμε εάν αναλογιστείτε ότι παραλάβαμε τιμές λίγο κάτω από 80 λεπτά και σήμερα φθάσαμε στο 1,30. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μόνο η επένδυση στην ποιότητα μπορεί να φέρει στη χώρα μας την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Είχε δίκαιο ο Υπουργός όταν είπε πως αυτή η προσπάθεια ενδεχομένως μας φέρει σε σύγκρουση με κάποια κατεστημένα συμφέροντα. Ας είναι, έτσι πρόκειται να γίνει. Γιατί δεν πρόκειται να προστατεύουμε το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα εάν η φέτα δεν είναι φέτα… Μόνο τότε θα πάρει τις τιμές που αξίζει.

Η επένδυση αυτή είναι απόδειξη ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που το κράτος διαθέτει, μπορεί να πιάσουν τόπο. Διότι αξιοποιήσατε όλα όσα ο Έλληνας νομοθέτης έθεσε στη διάθεσή σας. Όλα αυτά τα κάνατε με ιδιαίτερη μέριμνα για την περιβαλλοντική φροντίδα, παράγετε καθαρή ενέργεια από μια επένδυση που κάνατε σε φωτοβολταϊκό σταθμό. Αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο του κτηνοτρόφου-επιχειρηματία που θα οδηγήσει τον αγροτικό μας τομέα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Με μία οικογενειακή επιχείρηση που επεκτείνεται στην Ελλάδα με όπλο το μεράκι και την ποιότητα αλλά ανοίγεται και στις πιο απαιτητικές ξένες αγορές. Χαίρομαι αγαπητέ Ανδρέα που έχετε ένα πολύ φιλόδοξο επιχειρηματικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ που εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί κι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να μπορέσετε να διπλασιάσετε την παραγωγή σας, να συνεργαστείτε με ακόμη περισσότερους κτηνοτρόφους σε όλη την επικράτεια, να τους δώσετε τις τιμές που αξίζουν και συγκράτησα με μεγάλο ενδιαφέρον την προσοχή που δείχνετε προς τους εργαζόμενους της εταιρείας σας.

Θα στηρίξουμε με ακόμη περισσότερους πόρους τη βιολογική κτηνοτροφία, είμαστε έτοιμοι διότι βρήκαμε τα κονδύλια, θα διαθέσουμε 171 εκατομμύρια πρόσθετα στη βιολογική κτηνοτροφία, θα ικανοποιήσουμε έτσι τα 2/3 των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και άλλα 70 εκατομμύρια θα διατεθούν στη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής.

Η επένδυση αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα που αξίζει να βρει κι άλλους μιμητές. Στους 2 αιώνες ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, ο μόνιμος πονοκέφαλος όλων των κυβερνήσεων ήταν η Ελλάδα να κατορθώσει να θρέψει τον πληθυσμό της, να μετατρέψει τον πρωτογενή της τομέα σε πηγή πλούτου στρέφοντάς τον στο εξαγωγικό εμπόριο. Και μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες το κατορθώσαμε. Έτσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021, η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερα τρόφιμα κι αγροτικά προϊόντα απ’ όσα εισήγαγε, μία επίδοση που έχουμε να δούμε από το μακρινό 1984 και αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας.

Η ομιλία του Ανδρέα Τσαγκάρη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Greek Family Farm

Κ. Αγοραστός προς τον Πρωθυπουργό: «Πήγατε την Ελλάδα ακόμη ψηλότερα, νιώθουμε υπερήφανοι»
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.