Μνήμη Ελλήνων στην Ευξεινούπολη, μία ωραία εκδήλωση στον Ιερό ΝαόΜία πολύ ωραία εκδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ευξεινούπολη. Παρουσιάστηκε η «Μνήμη Ελλήνων», ένα πρόγραμμα με ψαλμούς και τραγούδια. Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος ο Βυζαντινός Χορός Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος και ο Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Αλμυρού.
Στην αρχή μίλησε ο πρόεδρος του προαναφερθέντος συλλόγου κ. Παναγιώτης Μαυρογένης ο οποίος αναφέρθηκε στις μνήμες της προσφυγιάς και το πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε τις ρίζες μας. Μεταξύ των άλλων, επισήμανε πως «είμαστε ένα έθνος που έχουμε οφειλές έναντι της ιστορίας κι έχουμε το βαρύ καθήκον να τις γνωρίζουμε και να μην τις ξεχνάμε. Αυτός είναι ο ρόλος όλων όσοι ασχολούνται με τους πολιτιστικούς συλλόγους, να θυμίζουμε και να μην ξεχνάμε», ενώ πρόσθεσε ότι εκδηλώσεις σαν κι αυτή στην Ευξεινούπολη εντάσσονται στο πλαίσιο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και είναι μνήμης, μνημοσύνου προς τον κόσμο που χάθηκε και όχι με εορταστικό χαρακτήρα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, από τον Βυζαντινό Χορό Συνδέσμου Ιεροψαλτών εψάλησαν ύμνοι Αναστάσιμοι του Πεντηκοσταρίου, με τον εφημέριο του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Γιαννιό να κάνει τον θεολογικό του σχολιασμό, ενώ το δεύτερο περιλάμβανε παραδοσιακά τραγούδια με αναφορές στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, την Ποντιακή Γενοκτονία, τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στον επίλογο της όμορφής και άρτιας οργανωμένης εκδήλωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ.κ. Ιγνατίου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Θάνος.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.