Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου για τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών της ΜαγνησίαςΣε συνέχεια της επίσκεψής του στις περιοχές της Μαγνησίας που επλήγησαν από την πρόσφατη σφοδρή χαλαζόπτωση που έφερε η κακοκαιρία «Genesis», ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας να τροποποιήσει άμεσα τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπει αποζημιώσεις αναλογικές με την πραγματική ζημία που έχουν υποστεί αγρότες και παραγωγοί, αλλά και με βάση το κόστος παραγωγής όπως αυτό διαμορφώνεται από τις πραγματικές οικονομικές και διεθνείς συνθήκες.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, οι παραγωγοί της Μαγνησίας, που είδαν τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για την παραγωγή που απώλεσαν σύμφωνα με τον μέσο όρο των τιμών, όπως αυτός διαμορφώνεται την τελευταία πενταετία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τιμές της τελευταίας χρονιάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή της αποζημίωσης θα είναι κάτω από το μισό της αξίας που έχουν τα προϊόντα φέτος.

«Παραγωγοί και αγρότες της Μαγνησίας διαμαρτύρονται δικαιολογημένα, καθώς φέτος το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά, με τους ίδιους να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να συντηρήσουν την παραγωγή τους. Οι ακραίες ανατιμήσεις στα αγροεφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), στα καύσιμα αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα, πιέζουν αφόρητα αγρότες-παραγωγούς, μειώνουν κατά πολύ το περιθώριο κέρδους και έχουν ήδη οδηγήσει σε φαινόμενα εγκατάλειψης καλλιεργήσιμης γης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των παραγωγών της Μαγνησίας ενισχύει το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, για τις καταστροφές από τη χαλαζόπτωση επιστρέφεται το 74% της τιμής της ζημιάς και μάλιστα αυτό το ποσοστό δεν υπολογίζεται καν λαμβάνοντας υπόψη τις φετινές πολύ υψηλές τιμές των προϊόντων.

«Ζητούμενο αποτελεί και η ταχύτητα των εκτιμήσεων και των ακόλουθων αποζημιώσεων, καθώς ο καρπός πολλών δέντρων που έχει πέσει στο έδαφος από τη σφοδρή χαλαζόπτωση αποτελεί τεκμήριο και σε περίπτωση καθυστέρησης κινδυνεύει να καταστραφεί από επιδρομές των πληθυσμών αγριογούρουνων, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες», τόνισε ο Βουλευτής, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, το τοπικό παράρτημα του ΕΛΓΑ παραμένει σημαντικά υποστελεχωμένο, προκαλώντας καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων και των ακόλουθων αποζημιώσεων.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ θα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτητικές περιβαλλοντικές μεταβολές, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και δημιουργούν συχνότερες και πιο επείγουσες ανάγκες αποζημιώσεων και κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να παρέμβει, ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτητα και η αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων για την καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και να στελεχώσει επαρκώς το τοπικό παράρτημα του ΕΛΓΑ Μαγνησίας, για να διενεργεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις αναγκαίες εκτιμήσεις.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.