Βελεστίνο: Συγκινητικές στιγμές με τους “αδελφούς” από Σμεντέροβο και Μιχαήλοβατς


Στο πλαίσιο της ελληνοσερβικής φιλίας και της πολυετούς σχέσης που συνδέει τον Δήμο Ρήγα Φεραίου με τον Δήμο Σμεντέρεβο, ο Δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας και η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου υποδέχθηκαν την αποστολή με εκπροσώπους της Κοινότητας Μιχαήλοβατς και χορευτική ομάδα της περιοχής τους του Δήμου Σμεντέρεβο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό πεζόδρομο Βελεστίνου το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου. «Τους  ξεναγήσαμε σε ιστορικούς χώρους του Βελεστίνου, κυρίως στους χώρους μνήμης του Ρήγα Βελεστινλή, του μεγάλου Εθνομάρτυρα που συνδέει τη γενέτειρα του, το Βελεστίνο με τον τόπο του μαρτυρικού του θανάτου, τη Σερβία. Η σχέση φιλίας χρόνων που ενώνει το Δήμο μας με το σέρβικο λαό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία του πρωτομάρτυρα της ελευθερίας, Ρήγα Βελεστινλή, που τιμούν τόσο ο ελληνικός όσο και ο σέρβικος λαός» τόνισε σε δήλωσή του ο κος Νασίκας.

Οι αδερφοί μας Σέρβοι, μας απέδειξαν ότι αγκαλιάζουν την ελληνική κουλτούρα, χόρεψαν τον “καημό” του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ μετέφρασαν στα ελληνικά και μας τραγούδησαν σέρβικο τραγούδι. Δέχτηκαν τα δώρα του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και προσέφεραν τα δικά τους. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ένας νεαρός άνδρας, με δάκρυα στα μάτια, περιέγραφε πως συμμετείχε όταν ήταν παιδί, ως χορευτής στην πρώτη αποστολή αδελφοποίησης και πόσο σημαντικό είναι για εκείνον να πατάει και πάλι στα χώματα του Ρήγα Βελεστινλή.

Η εκπρόσωπος της Υφυπουργού Ζέττας Μακρή, απεύθυνε χαιρετισμό στα Σέρβικα και στα ελληνικά, πράγμα που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους φιλοξενούμενους. Παρόντες η Αντιπεριφερειάρχης κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία φρόντισε τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Λιούπης, αιρετοί και εκπρόσωποι τοπικών συμβουλίων.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.