Ζωή Ράππου: Ο ρόλος της δημοτικής αρχής στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών συλλόγων θα ήταν κομβικός αν δεν ήταν ανύπαρκτος


Η πανδημία, συν τοις άλλοις, οδήγησε τον πολιτισμό σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση επιβάλλοντας για δυο χρόνια την ανάσχεση όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Τώρα που οι πόρτες του πολιτισμού αρχίζουν να ξανανοίγουν προσεκτικά και οι εκδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη δίνεται η ευκαιρία να τονιστεί η σημασία ύπαρξης πολιτιστικών συλλόγων μέσα σε μια πόλη.

Σε μια εποχή συνεχούς αμφισβήτησης και απαξίωσης ίσως είναι οι κύριοι αρωγοί και εκφραστές της προσπάθειας για τη διατήρηση της μνήμης και της παράδοσης, τα τιμαλφή της ιστορίας μας.

Είναι αυτοί που κρατούν το όνομα του τόπου μας ζωντανό μέσα από τις εκδηλώσεις.

Θεματοφύλακες των αξιών, εκφραστές της τοπικής ιστορίας, παράγουν πολιτισμό, φυλάσσουν και μεταδίδουν την παράδοση. Οι δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων είναι ανεκτίμητες.

Η χώρα μας ίσως είναι η μοναδική στον κόσμο όπου οι πολίτες ασχολούνται με πολιτιστικούς συλλόγους αφιλοκερδώς. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτή τη μοναδικότητα.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν χρηματοδοτούνται συνήθως από το κράτος σε αντίθεση με έναν δημοτικό ή δημόσιο οργανισμό, όπου η εισροή κεφαλαίου μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα είναι δεδομένη.

Συνεπώς, ο ρόλος της δημοτικής αρχής στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών συλλόγων είναι κομβικός. Δεν αρκεί η παραχώρηση ενός δημοτικού χώρου για τη πραγματοποίηση δράσεων. Πρέπει να είναι αρωγός όλων των δραστηριοτήτων των συλλογικών φορέων.

Είναι σημαντικό να υπάρχει σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Η συνδρομή της δημοτικής αρχής σε μέσα και υλικά πρέπει να είναι δεδομένη, συνεχής και άμεση.

Οφείλει, λοιπόν

  • να φροντίσει για μια διασυλλογική συνεργασία, να συνενώσει όλους τους τοπικούς συλλόγους, δίνοντάς τους δύναμη και να πραγματοποιεί κοινές δράσεις με στόχο την ανάδειξη των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής
  • να υποστηρίζει από κοινού την προσπάθεια για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την ενίσχυση της συλλογικότητας 
  • να προχωρήσει στην εκπλήρωση των αυτονόητων υποχρεώσεων πάνω σε θέματα πολιτισμού και να ξεφύγει από τις μέχρι τώρα περιορισμένες ή ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις
  • να προχωρήσει στη θεσμική κατοχύρωση της χρηματοδότησής τους ώστε ο κάθε σύλλογος να λειτουργεί αυτόνομα αλλά  και όλοι μαζί να συμβάλουν στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων
  • να ζητήσει από τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων τις δικές τους προτάσεις για την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου δράσης καθώς και ημερολόγιο των δράσεών τους για καλύτερο προγραμματισμό των εκδηλώσεων

Έτσι, δημιουργείται μια αέναη ροή πολιτιστικής ιστορίας, ένα συνεχές ιστορικό αποτύπωμα ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Ευχής έργον, οι εκδηλώσεις να συνδυαστούν με την τόνωση της αγοράς και της καφεστίασης, σε συνεργασία με τις τοπικές επαγγελματικές ενώσεις. Μπορούν οι εκδηλώσεις πολιτισμού να κρατήσουν ή και να φέρουν κόσμο στην πόλη μας και το θετικό τους πρόσημο να ενισχύσει την τοπική και κυκλική οικονομία.

Πολλοί μαζί, μπορούμε να κατορθώσουμε περισσότερα… Εξάλλου οι δημοτικές Αρχές αλλάζουν, οι σύλλογοι, όχι. Έτσι πρέπει να τους αναγνωρίσουμε και να τους στηρίξουμε, ως πυλώνες πολιτισμού και ανάπτυξης (άλλωστε, ως τέτοιοι αναφέρονταν στις προεκλογικές καμπάνες της νυν Δημοτικής Αρχής).

#Ζωή_Αλλάζουμε με συλλογικότητα και πολιτισμό. Κάνουμε τον δήμο μας να ξεχωρίζει!

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.