Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη


Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης και δημοσιεύθηκε στον “Λαό” του Σαββάτου 30 Ιουλίου.

Το «Πάσχα του καλοκαιριού»
έχει και λίγο …χάσκα.
Για να κρυφτεί η φτώχεια μας
δεν φτάνει μόνο η ….μάσκα.

Του Αυγούστου δεηθώμεν….  Καταφθάνει δρομαίος, σ’ ένα σπριντ μετ’ εμποδίων, λες και μέσα στο στίβο της καθημερινότητας τον κυνηγάνε (και τον καθένα από μας μαζί) η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, οι προκαταβολικές απειλές για τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές ή οι πλημμύρες, ο πόλεμος που διχάζει όλη την οικουμένη και μύρια – όσα ακόμη.

Εμείς όμως; Φεύγουμε για διακοπές, έστω και για λιγότερες μέρες, έστω κι αν καθίσουμε στο σβέρκο του παππού ή του κουμπάρου. Κι αν πληρώσουμε πέντε φράγκα παραπάνω –διακοπάρoντας ποιοτικότερα-  επιστρέφοντας θα κάνουμε ρύθμιση για όσα χρωστάμε στη ΔΕΗ ή θα παρκάρουμε το αυτοκίνητο και θα πάρουμε ανά χείρας το ποδήλατο.

Ο Αύγουστος όμως έρχεται …υποχρεωτικά και πρέπει να προλάβουμε λίγο καλοκαίρι, τον Δεκαπενταύγουστο, το Αλμυριώτικο παζάρι και τ’ άλλα τοπικά πανηγύρια, έστω και κουτσά – στραβά. Άλλωστε από μικρά παιδιά, μια ζωή τσαλαβουτούσαμε στα δύσκολα – τα  εύκολα δεν  τα ζήσαμε ποτέ.

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση…. Πέραν της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, που θα κρατήσουν και ίσως ενταθούν για καιρό, η κλιματική κρίση και αλλαγή θα είναι πλέον μόνιμη από εδώ και πέρα, σχεδόν όλες τις εποχές. Καύσωνες και πυρκαγιές, καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις κτλ. συχνά – πυκνά θα κάνουν τις ζωές μας …πατίνι, θα καταστρέφουν μεθοδικά τον πλανήτη κι εμείς μακάριοι θα αντιδρούμε βραδυφλεγώς μέχρι να πάρουμε ένας – ένας τη …μακαρία οδό.

Το κράτος πρέπει να οργανώσει ταχύτερα και ευρύτερα τις άμυνές του και ο εθελοντισμός να γίνει πιο μαζικός, με περισσότερο φιλότιμο και ενσυναίσθηση.

Λέτε να είναι μεταδοτικό; Μετά τη Γαλλία έρχεται τώρα και στην Ιταλία η Ακροδεξιά με άρωμα γυναίκας; Αν εκλεγεί γυναίκα νέα πρωθυπουργός στη Βρετανία θα θυμηθούμε τον μακαρίτη τον Ζαμπέτα που κάποτε είπε το αμίμητο «καταντήσαμε …θηλέων». Μαζί τους ο λαϊκισμός που παντού ζει και βασιλεύει και διαρκώς δηλώνει παρών.

Στην Ευρώπη αλλάζει ο πολιτικός χάρτης και η ρευστότητα καλά κρατεί. Διχασμένη η Δύση χορεύει στον ταμπουρά του αδίστακτου τσάρου και άλλων αναθεωρητών, όπως τα τσιράκια του τύπου Ερντογάν, Ιρανών κτλ. Το κλίμα παγκόσμια δηλητηριάζεται βίαια, βάναυσα, επικίνδυνα.

Στη χώρα μας άτυπα σέρνεται από τώρα η προεκλογική περίοδος, σαν να μη μας φτάνουν τα βάσανα που περιγράφω πιο πάνω. Κατάντησε τραγέλαφος ο Τσίπρας να ζητάει καθημερινά πρόωρες εκλογές και ο Μητσοτάκης να απαντάει στο τέλος της τετραετίας. Μου θυμίζουν το «ένα λεπτό κρεμμύδι» που έπαιζαν πριν από μισό αιώνα τα κοριτσόπουλα. Από κοντά οι Πασόκοι με το «α μπε μπα μπλομ» και Κουτσούμπας  να θρηνεί για τα «λαϊκά νοικοκυριά» των …νεόπλουτων αριστερών».

Εύστοχα σχολιάζει η «Καθημερινή» σε κύριο άρθρο της: «Τα πολιτικά επιχειρήματα υπέρ των πρόωρων εκλογών ήταν ισχυρά. Ιδιαίτερα καθώς η χώρα έμοιαζε να είχε μπει σε μια οιονεί παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ευθύνη και της ίδιας της κυβέρνησης. Η εμπειρία της Ιταλίας δείχνει, όμως, πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική αστάθεια, κάτι που πληρώνει ακριβά με την εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων της. Η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να βιαστεί να πέσει στην ίδια παγίδα, έχοντας μάλιστα μπροστά της τη νάρκη της απλής αναλογικής. Η Ιταλία, η απειλή των πυρκαγιών, η συνεχής κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων δείχνουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική σταθερότητα. Α ναι, και υπουργούς που ασχολούνται με τη δουλειά τους, όχι με το κυνήγι του σταυρού.»

Τις προάλλες γιορτάσαμε 48 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ήμασταν τότε αμούστακα παιδιά και γίναμε υπερήλικες, αλλά πολλοί από τους εθνοπατέρες και τις εθνομητέρες μας πάνε ακόμη με τον αραμπά του λαϊκισμού, της γραφειοκρατίας , της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού.

Ωστόσο δεν είναι μαύρα κι άραχλα σ’ αυτή τη χώρα…. Φέτος σπάνε όλα τα κοντέρ στον Ελληνικό τουρισμό. Μόνο αεροπορικώς ήρθαν ή θα έρθουν πάνω από 5,5 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες. Οι Αμερικανοί έχουν την πρωτοκαθεδρία και το πιο ισχυρό ….πορτοφόλι. Σε πολλούς προορισμούς, εστίαση κ.ο.κ. επικρατεί το αδιαχώρητο.

Χτύπησε διάνα η Κυβέρνηση με τα μηνύματα του 112 που εκκενώνουν προληπτικά χωριά και οικισμούς που απειλούνται από πυρκαγιές. Η προτεραιότητα να διασώζονται ανθρώπινες ζωές είναι λογική, αλλά μέχρι προχθές δεν ήταν αυτονόητη επί του …πεδίου. Άντε να δούμε πόσα χρόνια θα μας πάρει για να μάθουμε να καθαρίζουμε τις αυλές και τα οικόπεδα μας από τα ξερόχορτα.

Βοριά, είσαι μπαμπέσης – Κατακαίς τη χώρα μου – Προσευχόμαστε για την υγεία των πληγέντων.

Ετών 83… Το σπίτι του κάηκε 3 φορές.

Πήρε την καραμπίνα και λυτρώθηκε.

Χάθηκε μια …ψήφος.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.