• 14 Μαΐου, 2023

Φιλάρχαιος Εταιρεία: Μία ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Βενετικό Κάστρο Πτελεού

Φιλάρχαιος Εταιρεία: Μία ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Βενετικό Κάστρο Πτελεού

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ πραγματοποίησε την τέταρτη κατά σειρά εξόρμηση, στην προσπάθειά της να κάνει κοινωνούς τους Αλμυριώτες όλης της επαρχίας στα σπουδαία μνημεία, στον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής. Και ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα είναι ο Πύργος του Κάστρου του Πτελεού, τον οποίο επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή 7/5/2023.

Η επίσκεψη έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ  κ. Πασχάλης Σταντζούρης έκανε την ξενάγηση και την ενημέρωση για την ιστορία μνημείου, την πορεία του στο χρόνο και τη σπουδαιότητά του. Ο Πτελεός, η Πτελεός κατά τον Όμηρο, έχει μια μεγάλη ιστορία τριών χιλιετιών. Τον αναφέρει στην Ιλιάδα ο Όμηρος στον Νεών κατάλογο ως «Πτελεόν λεχεποίην», αυτόν δηλαδή που έχει άφθονη χλόη. Ο Βυζαντινός Πτελεός μνημονεύεται για πρώτη φορά στα τέλη του 12ου αιώνα για τους αμπελώνες και το εξαιρετικής ποιότητος κρασί του. Δίπλα στον πύργο σώζεται μια υπόγεια κινστέρνα (υδατοδεξαμενή) σε σχετικά καλή κατάσταση, και στους νότιους πρόποδες του λόφου του πύργου, πάνω στη θάλασσα, υπάρχουν τα ερείπια του «Αλατόπυργου».

Αυτές είναι ελάχιστες από τις πολλές πληροφορίες που αποκομίσαμε με την εξαιρετική και πλήρως κατατοπιστική ξενάγηση του κυρίου Σταντζούρη, ο οποίος έκλεισε με προτάσεις για τη συντήρηση και την αξιοποίηση του Κάστρου.  Ακολούθησε βόλτα για καφέ και φαγητό στην Παραλία του Πτελεού. Το Δ. Σ. της Φιλαρχαίου ευχαριστεί αυτούς που συνέβαλαν στην ασφαλή και άνετη πραγματοποίηση της επίσκεψης: τον πρόεδρο της Κοινότητος Πτελεού Κώστα Μπουκοβάλα, τον Χρήστο Καλλέ και την Έφη Κεχαγιά και τον Γιώργο Καραμάνη που κάλυψε φωτογραφικά όλη την εκδήλωση.


Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη γιορτή ποίησης και πολιτισμού στον Πτελεό από την Ράνια Θεοδωρογιάννη και την Φωτεινή Κωστάκου / φωτογραφίες

Μεγάλη γιορτή ποίησης και πολιτισμού στον Πτελεό από την Ράνια Θεοδωρογιάννη και την Φωτεινή Κωστάκου /…

Mια μεγάλη γιορτή της ποίησης και του πολιτισμού έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Πτελεού,…
Λιούπης-Μπουκώρος: “Η μοναδική κυβερνητική πρόταση είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας”

Λιούπης-Μπουκώρος: “Η μοναδική κυβερνητική πρόταση είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας”

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική κυβερνητική πρόταση για την χώρα, με ένα πρόγραμμα απολύτως κοστολογημένο,…
Επίσκεψη Χρ. Μπουκώρου στον Πτελεό την Παρασκευή

Επίσκεψη Χρ. Μπουκώρου στον Πτελεό την Παρασκευή

Συνεχίζοντας την περιοδεία του την Παρασκευή 2 Ιουνίου ο Χρήστος Μπουκώρος θα επισκεφθεί τον Πτελεό όπου…